Augustgalan 2017

Igår firades Augustgalan för 29:e året i rad på Konserthuset i Stockholm. Delar av redaktionen var där för att heja på de nominerade, fira vinnarna och mingla med andra bokälskare. Det startade med bubbel och mingel i foajén. Vi fick sedan en presentation av de nominerade till Lilla Augustpriset, som är ett pris för ungdomar mellan 16-20 år. Efter en timmes mingel var det dags för själva galan med prisutdelningar och underhållning. Vinnarna blev:

Lilla Augustpriset: Saga Miketinac, Den röda cykeln

Årets svenska fackbok: Fatima Bremmer, Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström. Forum.

Årets svenska barn- och ungdomsbok: Sara Lundberg, Fågeln i mig flyger vart den vill. Mirando bok.

Årets skönlitterära bok: Johannes Anyuru, De kommer att drunkna i sina mödrars tårar. Norstedts.

Jag tycker att prisceremonin var trevlig och lite spännande. Den var också lagom lång, strax över timmen, så precis när jag började bli lite trött på att sitta still så var det dags för sista priset. Det som imponerade mest på mig, och som jag kommer att minnas i efterhand, var vinnaren i Lilla Augustpriset, Saga Miketinac. Inte nog med att hon var nominerad med två noveller, hon ägde även scenen under sitt tacktal. Ingen av de betydligt äldre författarna, eller de andra på scenen, berörde mig så mycket som Saga. Jag skulle bli förvånad om vi inte inom några år ser bokhandlarna fronta böcker med hennes namn på. En rolig sak var att vi fick en liten bok när vi gick med alla de nominerade till Lilla Augustpriset i. Den ser jag framemot att läsa!

Efter prisceremonin var det åter dags för mingel och supétallrik. Vi gjorde vårt bästa för att mingla runt i den vackra salen, men tyvärr var ljudnivån väldigt hög. Det gjorde det lite svårt att prata,så till slut hamnade vi i en grupp tillsammans och hade det väldigt trevligt ändå.

Om jag får möjlighet så besöker jag gärna Augustgalan 2018, då det är 30-årsjubileum. Kanske bjuds det på något lite extra då, det får vi se om ett år. Jag har i alla fall blivit stor förespråkare för gala, bubbel och glamour på en grå måndag i november!

/Ida Johansen

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.