Bokmässan i Göteborg

På fredag eftermiddag bär det av till bokmässan i Göteborg. Temat i år är yttrandefrihet. Efter en tre timmar lång tågresa ska jag checka in på ett hotell. På lördagen ska jag gå på mässan, lyssna på föreläsningar och köpa några böcker (inte för många, då orkar jag inte bära hem lasset). Jag har aldrig varit på bokmässan i Göteborg tidigare och ser fram emot det, men med en slags skräckblandad förtjusning. Att jag inte åkt dit tidigare, trots att jag ända sedan jag lärde mig läsa har älskat böcker, beror dels på att det är långt att åka och dels på att jag blir trött av många intryck. Därför tror jag att det räcker och blir över med en dag på mässan för mig. Jag läste i boken Min kompis Gunnar, som består av ett urval maskinskrivna brev (han har ingen dator) som Gunnar Lundkvist skickat till Nina Hemmingsson, att Gunnar hatar bokmässan. Det står inte uttryckligen varför, men han skriver återkommande om hur han gillar att vara på landet, friden och tystnaden där och favoritkon i hagen intill som han går och matar med äpplen. Så förmodligen beror det i alla fall delvis på mängden människor och allt sorl. Och jag misstänker att jag är funtad på samma vis. Jag hoppas ändå att jag inte utvecklar samma känslor för bokmässan och att lördagen blir rolig och givande. Men om man håller sina förväntningar låga kanske risken att bli besviken minskar.

/Kristina

Bookmark the permalink.

Comments are closed.