Intervju med en person som har ADD

 

När fick du din diagnos?

Jag fick min ADD-diagnos när jag var 14 år gammal.

 

Beror din koncentrationsförmåga på vad du gör? Vad är enklare och vad är svårare för dig att koncentrera dig på?

Ja, koncentrationsförmågan beror på vad jag gör trots att alla människor med ADD har ungefär samma symptom har vi olika intressen vilket leder till att någon kan koncentrera sig bra på sport medans någon annan kan koncentrera sig bra på t.ex. målning. Saker som går bra för mig att koncentrera mig på är träning, praktiska saker, kreativa saker som målning, skapa egna saker, till exempel egna träningsscheman. Jag tycker om att göra saker på mitt eget sätt. Saker som jag tycker är svåra att koncentrera mig på är sådant som inte intresserar mig. Det brukar vara delar av ämnen, till exempel biologi, som jag är intresserad av vissa aspekter av. Men jag läser mig alltså inte in på hela ämnet. De specifika detaljerna som jag har valt ut, som jag är intresserad av, kan jag däremot koncentera mig bra på.

 

Fick du någon extra hjälp i skolan på grund av din funktionsuppsättning? Vilken sorts hjälp skulle du ha velat ha?  

Nej, jag fick ingen extra hjälp i skolan och tror inte att någon speciell undervisning skulle ha hjälpt, för det är intresset som styr och man kan inte tvinga någon att vara intresserad av något. Men det hade varit bra om alla lärare hade skrivit upp nyckelord på föreläsningarna (istället för att hålla låda timma ut och timma in) som jag hade kunnat studera och även fått ta med hem och plugga på, för jag har dåligt minne.

 

Vad tycker du om medicinerna som används mot ADD? Fungerar de?

Jag har inte testat någon av medicinerna själv, men jag har hört att de fungerar så att man kan anstränga sig bättre att koncentrera sig. Jag är själv skeptisk till mediciner och tänker på biverkningarna.

 

Vad tycker du att det finns för fördelar med att ha ADD?

Jag kan fokusera mig väldigt bra på det jag är intresserad av och verkligen gå in i detaljer som jag kommer ihåg otroligt länge. Det leder till att jag blir bra på det jag är intresserad av. Jag är också väldigt kreativ. Och jag har stark kognitiv empati (förstår vad andra känner) och medkänsla.

 

Vad har du för framtidsdrömmar (vad skulle du vilja arbeta med till exempel)?

Jag har sökt utbildningen gymnasieingenjör som är ett fjärde tekniskt år. Efteråt kan man jobba med BVS och CAD. Man är i princip garanterad arbete efter att man har gått klart utbildningen.

 

Om jag inte hade haft ADD skulle jag ha velat bli forskare, men på grund av ADD har jag svårt att studera. Jag funderade även på att studera journalistisk men att det är sådan konkurrens om jobben där gjorde att jag valde en annan bana. 

 

Vad har du för intressen?

Kampsport, träning, skapa egna saker, kreativa saker, redigera spel, praktiska saker som snickeri och annat hantverksarbete, rita monster, döskallar, hajar, pirajor.

 

Vad finns det för nackdelar med att ha ADD?

Det finns egentligen bara två nackdelar: koncentrationssvårigheterna och så att man är väldigt känslig mentalt, nästan för empatisk.

 

Vad tycker dina föräldrar om att du har diagnos?

Mina föräldrar blev besvikna över att jag inte kunde prestera bra i skolan. Men de har medkänsla med sjukdomen och mina svårigheter.

 

Har någon av dina föräldrar någon diagnos?

Nej, faktiskt inte.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.