Praktik på Bonniers Carlsen

Under de senaste veckorna har jag spenderat fredagarna på praktik hos Bonniers Carlsen. Jag har bland annat fått vara med på deras startmöte där de presenterar höstens titlar. En dag var jag med en redaktör som har hand om ungdomsböcker. Tillsammans med henne deltog jag i en workshop där hon, tillsammans med andra redaktörer, läste upp sina säljtexter och fick feedback från de andra deltagarna. Jag fick också läsa nya inkommande manus och kommentera dem.

Vid de senaste två tillfällena har jag arbetat med deras Pixi-böcker. Jag har fått vara med i ett möte med en illustratör där vi tittade på hennes bok som snart är klar, och diskuterade några finjusteringar. Sedan fick jag i uppdrag att omvandla LättLäst-böcker till Pixi-böcker. Det handlar om att försöka få ut kärnhistorien och ta bort det som inte känns lika viktigt. En Pixi-bok har färre sidor så därför kan inte alla bilder vara med. Efter det fick jag välja en av böckerna och lägga in text och bild i InDesign-mallen för Pixi-formatet. Jag lärde mig mycket genom att själva få klippa och klistra i programmet samt skala bilderna så att de passade det nya formatet. Jag ser framemot att se ”min” Pixi-bok i bokhandeln framöver.

Målet med praktiken är att jag ska få en övergripande bild över vilka roller det finns på en stor redaktion, så nu bär det vidare mot nya handledare som ska visa mig deras arbete. Jag trivs mycket bra hos Bonniers Carlsen och varje fredagseftermiddag som jag går därifrån så längtar jag till nästa gång!

/Ida

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.