Sambodiskussion

Jag och min sambo satte oss ner häromdagen och pratade om vårt förhållande, vad vi tycker är bra och vad vi tycker är lite svårt.
Jag har diagnoserna ADD och Aspergers och min sambo har en odiagnostiserad ADD. Kombinationerna av våra uppsättningar gör att vi förstår varandra väldigt bra, men också att de gör vardagen intressant och ibland lite krånglig.
De fördelar som min sambo tycker att våra uppsättningar för med sig är att i och med att vi förstår varandra väldigt bra gör att vi har lätt till skratt, hur vi accepterar varandra då vi har lärt oss vad som är en diagnosdrag och vad som inte är det, han tycker även att vi tänker väldigt lika.
Jag kunde inget annat än att hålla med. Vi tillåter varandra dåliga dagar, då vi vet att humörsvängningarna går över och kan skifta från dag till dag och att det är okej.

När vi började prata om vad vi tycker är jobbigt sa jag direkt med ett skratt att det är när han inte tar tag i och gör det han inte tycker är så roligt, som städning och diskning. Det som också gör det jobbigt är att när jag inte tar min medicin, så vill jag att saker ska vara gjort direkt, helst igår. Vilket leder ofta till en konflikt som oftast slutar med att han frågar om jag tagit min medicin den dagen.
Det som min sambo tycker är jobbigast är när jag har dåliga dagar så går han in i sina spel, vilket ibland har lett till skuldkänslor för att han känner att han borde göra något för mig men inte vet vad.
Saker som kan vara självklara för min sambo som inte har Aspergers är ibland inte självklara för mig, vilket ibland leder till missförstånd. I efterhand kan vi skämta om vissa missförstånd som blivit och några har blivit inside jokes.
Vi har snart varit tillsammans i sex år och bott ihop i fem, under dessa år har vi som alla andra par testat oss fram med vad som fungerar och vad inte fungerar för oss.

Det knep som vi tycker fungerar bäst för oss när vi håller på att börja tjafsa med varandra så går vi ifrån, gör vårt eget tills vi lugnat ner oss så att vi inte hamnar i ett bråk. När vi lugnat ner oss är vi alltid noga med säga förlåt om vi vet att vi sagt nått som blev fel och pratar om vad det var som hände och hur vi ska kunna lösa det så det slipper hända igen.
Vi hade även en period när vi nästan aldrig umgicks med varandra, då vi lätt blir hyperfokuserade på våra intressen. För att komma tillbaka till rutinen att umgås med varandra satte vi upp en fast dag i veckan där vi bara umgicks med varandra utan störande moment som telefoner (bäst det går, ADD och pilla på saker). Nuförtiden behöver vi inte den dagen längre, men håller ändå i den bara för att den får oss att må bra.
Ett sista tips till alla som har en funktionsuppsättning är att titta upp fidget toys, så slipper man hålla på med telefonen och se ointresserad ut.

/Johanna, redaktionen

Bookmark the permalink.

Comments are closed.